PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De Jeugd Van Tegenwoordig | Paaspop 2016

zondag 27 maart 2016Festivalwei Schijndel

De

Ze leken wel de Jason Derulo’s van Nederland met hun vervormde stemmen. De Jeugd Van Tegenwoordig speelde het dak van de Apollo tent. Ze begonnen meteen aan een hoog tempo waar het publiek niet vies van was. De gekke bende had voortdurend een glimlach op hun gezicht terwijl ze onder elkaar en met de menigte wat moppen tapten. De hoogtepunten van het optreden waren de crowsurfende jongentjes van rond de tien die verbaasd, maar opgetogen werden gedragen door de tent op het nummer ‘Buma in me zak’. Ook op het oude bekende ‘Watskeburt?!’, barst het feest los. Jammer dat ze ‘Manon’ niet speelden. Dat had de set compleet gemaakt.

De Jeugd brak in 2005 door met het alom bekende ‘Watskeburt?!’. De single werd meteen immens populair en stond al snel op nummer een in de hitlijsten. In datzelfde jaar brachten Faberyayo (Pepijn Lanen), Vieze Fur (Freddy Tratlehner), Willie Wartaal (Olivier Locadia) en Bas Bron hun debuutalbum ‘Parels voor de Zwijnen’ uit en stonden ze in het voorprogramma van rapgod Snoop Dogg. Helaas was de plaat niet zo een groot succes en gingen er slechts 8000 exemplaren over de toonbank. Het album ‘De Machine’ dat in 2008 uitkwam, deed het al beter met singles als ‘Buma in me zak’ en ‘Deze donkere jongen komt zo hard’. ‘De lachende derde’ met onder anderen ‘Sterrenstof’ en ‘Get Spanish’ kwam uit in 2010 en werd nog beter onthaald. Het vierde album ‘Ja, Natuurlijk!’ uit 2013 klom verder omhoog en hun jongste plaat ‘Manon’ met de gelijknamige hit wordt op dit moment op elke Nederlandstalige radiozender zot gedraaid.

Met een bandana in de haren bijt Willie Wartaal de spits af gevolgd door Faberyayo en Vieze Fur. Beiden ook met een bandana aan. De vervormde stem van Vieze Fur zet het eerste nummer in. Terwijl het volk nog ‘Datvindjeleukhe’ aan het verwerken is, begint het drietal al aan ‘Voorjekijkendoorlopen’. De Apollo is tot de nok gevuld. Met luide techno beats kan het publiek zich niet meer stil houden. Op ‘Deze donkere jongen komt zo hard’ spuit Vieze Fur toepasselijk een champagnefles leeg over het publiek. Faberyayo neemt het woord. ‘Doet er hier iemand aan hengelsport?’ vraagt hij en de toon is gezet voor de volgende song ‘Hengel at a Bitch’. Iedereen gooit zijn denkbeeldige hengel uit en terug in. Handen klappen niet helemaal op het juiste ritme mee en mensen springen in het rond. ‘Get Spanish’ is het volgende nummer en brengt de tent met zijn hoge temperaturen nog meer in de zomerse sfeer. Faberyayo crowdsurft zich ondertussen een weg door het publiek.

Het is duidelijk dat de mannen een thuismatch spelen want iedereen kent de teksten vanbuiten en gaat helemaal los. De zonnige sfeer wordt nog eens extra in de verf gezet met gele en rode spots die het podium verlichten. Het tempo wordt opgedreven wanneer Faberyayo aan ‘Buma in me zak’ begint. Willie Wartaal spreekt twee jongentjes aan en vraagt hen of ze willen crowdsurfen. Met stomheid geslagen worden de jongens door de menigte op handen gedragen wat een grote glimlach bij iedereen uitlokt. Plots begint Vieze Fur in het Engels te zingen wat het begin van ‘Tante Lien’ betekent. ‘Zijn hier mensen die van elektronische muziek houden?’ vraagt Wartaal ironisch. De menigte wordt wild wanneer ‘Watskeburt?!’ begint. Bas Bron laat ook even weten dat hij er nog is door hun hit in een nieuw techno jasje te steken. Even laat De Jeugd de festivalgangers op adem komen terwijl ze onder elkaar wat mopjes maken. Het nummer ‘Gekke Boys’ past perfect bij het karakter van de bende. ‘Wie vindt het hier allemaal leuk?’ vraagt Wartaal. ‘Dan is deze voor jullie’ en zo begint het gekke deuntje van ‘Sterrenstof’. Even klinkt er een valse noot van Vieze Fur, maar daar merkt de druk dansende menigte niets van. Wanneer De Jeugd Van Tegenwoordig toe is aan hun laatste nummer, vraagt Willie Wartaal 50 mensen op het podium. Al snel krijgt hij hier een beetje spijt van en zegt hij tussen de tekst van ‘De Formule’ door dat het er genoeg zijn. De lucky few dansen uitgelaten de laatste energie uit hun lichaam. Onder een luide ‘HeeeHooo’ van de tent, druipen de drie mannen af. Met dit optreden had Paaspop kunnen afsluiten.

< Caro Dralants >

De setlist:

  1. Datvindjeleukhe
  2. Voorjekijkendoorlopen
  3. Deze donkere jongen komt zo hard
  4. Hengel At A Bitch
  5. Hollereer
  6. Sexy Beesten
  7. Get Spanish
  8. Buma in me zak
  9. Tante Lien
  10. Watskeburt?!
  11. Gekke Boys
  12. Sterrenstof
  13. De Formule


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter